Загальна кількість переглядів сторінки

вівторок, 5 липня 2016 р.

Іванна Коберник: хороше про розвантаження програм

Іванна Коберник: хороше про розвантаження програм

Навіть змінили вимерлий ранець на рюкзак - якби ми зробили тільки це - вважали б, що молодці

 
Автор: Іванна Коберник, громадський активіст, журналіст.
Я обіцяла написати щось хороше про розвантаження програм для початкової школи. Можете сміятися, згадати всі мої снобістські пости і коментарі, але я боюсь зурочити.
1. До літературного читання додали живих письменників і видалили десятки вже спочилих, яких до того ж немає в чинних підручниках і чиїх дитячих творів немає в книгарнях. Підкреслю - там було чимало хороших українських класиків, навіть прекрасних і талановитих але вони писали не для дітей! 
Дослухалися до Tania Stus і пропонуємо видалити в початковій школі "монографічне вивчення". Ну і Агнію Барто відправили в дитсадок - що їй робити в 3-му класі з її віршами для трирічних дітей? Це не всі зміни, чекайте виставлення оновленої програми на @EdEra.

2. На повторне вивчення обговорення на EdEra буде виставлена абсолютно нова програма з фізкультури. Так, вона відповідатиме Держстандарту. Так, вона буде доступна для виконання в кожній школі. Так, там не буде "рівняйсь", "струнко", "кроком руш", але будуть ігри, які навчать дітей побудуватися в шеренги, коло, пари й інші вправи, щоб підготувати дітей до можливої евакуації чи ще чогось, не дай Бог.

Зате там не буде оцінювання типу "зігнув ноги - спроба не зараховується". І порівняння досягнень учня буде з самим собою, а не з іншими. А ще там тепер НЕ буде історично цінного списку необхідного обладнання, який включав діапроектор (!), відеомагнітофон (!), електропогравач, сокиру(!!), 18 комплектів шкільної форми (чому 18? Якого розміру?) і непарну кількість лиж і ще три сторінки різного мотлоху.... Наша модератор програми з фізкультури - героїчна особистість. Я про неї обов'язково розкажу окремо. Бо тепер програма справді виконуватиме здоров'язбережувальну функцію, а не буде набором радянських штампів.

3. Українська мова. Наш модератор дуже ретельно і скрупульозно, як вчитель-практик, почистила 2 вагони дрібних і суттєвих деталей, фахівці зможуть знову ж - за кілька днів ознайомитись на Ed-era.com. Скажу лише про таку знову ж історичну цінну форму роботи як словникові слова. Ні, ви не подумайте,їх треба вчити і писати грамотно. Але наприклад вчителька (хороша загалом вчителька!) мого сина задавала їх вчити за алфавітом, як вони й подані в програмі, чисто механічно. А список цей, підозрюю, не змінювався з 1953 чи ранішого року: бетон, цемент, фанера, метал, агроном, комбайнер, фартух, радіо, телеграма та інші мрії індустріального соцреалізму. З цими словами дітей змушували складати речення і включали їх у вправи і в диктанти. Слова до побачення і будь ласка треба було вчити в 4 класі - що, до цього вони не потрібні?

Ми забрали найбільші маразми і, порадившись з дитячими психологами @Svetlana Royz і Kateryna Yasko, додали слова на розвиток емоційної сфери: допитливий, радісний, вдячний, співчуття, гармонія, милосердний, приязний, врівноваженість, життєрадісний, наполегливість, оптимізм, творчість, креативний.

А, і ще рюкзак замість давно вимерлого ранець. Якби ми тільки зробили останній пункт, вважала б, що ми молодці. А це ще не все, про інше напишу пізніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар